Deze week werd via verschillende media (bijvoorbeeld op nrc.nl) bekend gemaakt dat het Openbaar Ministerie het voornemen heeft om meer zaken dan gebruikelijk af te gaan doen zonder tussenkomst van de rechter. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn de afgelopen periode minder zaken op zitting gebracht waardoor de voorraad strafzaken is opgelopen. Om de achterstand in te halen zou het Openbaar Ministerie dan ook meer zaken af willen gaan doen dan gebruikelijk door het opleggen van een strafbeschikking.

De strafbeschikking werd ook voor het coronavirus al veelvuldig ingezet maar voor een groot aantal van onze cliënten is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn. Hoewel het immers positief kan zijn niet voor de rechter te hoeven verschijnen en het gunstig lijkt om een boete te betalen en daarmee van de hele zaak af te zijn, zijn er ook belangrijke negatieve gevolgen van het voldoen aan de strafbeschikking. Deze afdoening is bijvoorbeeld wel degelijk terug te vinden op de justitiële documentatie. In de volksmond: het komt terug op je strafblad. Mogelijk kun je daar dus negatieve gevolgen van ervaren en het is dan ook van groot belang niet al te lichtvaardig akkoord te gaan met de strafbeschikking. Omdat in het verleden bovendien gebleken is dat regelmatig strafbeschikkingen worden verstuurd en betaald terwijl een zaak allesbehalve bewijsbaar of rond is, loont het zeer de moeite om in ieder geval de stukken in je zaak op te vragen.

Tegen een strafbeschikking moet binnen twee weken verzet worden ingesteld. Na deze twee weken wordt de straf onherroepelijk als geen verzet is ingesteld. Daar is dan niets meer tegen te doen. Wanneer het gaat om een boete, moet je deze niet betalen als verzet wordt ingesteld. Het verzet wordt door het Openbaar Ministerie vervolgens beoordeeld en soms volgt zelfs alsnog een sepot. Zo niet, dan wordt de zaak in de meeste gevallen alsnog voorgelegd aan een rechter. Hangende het verzet kunnen alle stukken opgevraagd worden bij het Openbaar Ministerie en kan aan de hand van die stukken beoordeeld worden of het verzet wordt doorgezet of niet. Tot aan een eventuele behandeling ter zitting, kan het verzet daarnaast altijd ingetrokken worden als je toch besluit de zaak niet te willen laten voorkomen.

Heeft u vragen over de strafbeschikking of wenst u verzet in te stellen? Onze specialisten staan u vanzelfsprekend graag te woord.